به گزارش پایگاه خبری مرودشت نما ؛ رئیس سابق سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور گفته بود: هیات امنای مجموعه میراث جهانی تخت جمشید با اختیارات کامل برای تصمیم گیری درباره این مجموعه ،در بهار سال 96 شکل می گیرد و پس از آن، درآمدهای بازدید گردشگران از این آثار تاریخی در همین مجموعه هزینه می شود.
زهرا احمدی پور درسفری که اواخر فروردین سال 96 به شیراز داشت درحاشیه بازدید از مجموعه میراث جهانی تخت جمشید افزود: این اقدام بر اساس مصوبه برنامه ششم توسعه مبنی بر هیات امنایی شدن مجموعه های جهانی و شاخص ملی صورت می گیرد.
مدیرکل میراث فرهنگی،صنایع دستی و گردشگری استان فارس در روزهای اخیر هم اظهار داشت : بزودی اداره تخت جمشید بصورت هیات امنایی انجام خواهد شد.
مصیب امیری افزود: هفته آینده روال انجام این کار در دستور کار اداره کل میراث فرهنگی فارس قرار می گیرد و ظرف یکماه آینده اسامی اعضای هیات امنای مجموعه جهانی تخت جمشید منتشر می شود.
وی ادامه داد: با انجام این کار می توان از درآمد حاصل از مجموعه تخت جمشید برای ساماندهی آن استفاده کرد.
** تخت جمشید و ویژگی هایش
بنای تخت جمشید که با شماره 114 در سال 1979 میلادی در میراث جهانی یونسکو و با شماره 20 در شهریور سال 1310 در میراث ملی به ثبت رسیده اکنون با مشکلات عدیده ای روبه رو است که تداوم ایستایی آن را با خطر جدی مواجه کرده است.
این بنا جزو معدود آثار باستانی کشور است که درآمد خوبی دارد و سودده است اما تاکنون درآمد حاصل صرف ساماندهی آن نشده و این در حالیست که مسئولان بارها وعده اداره هیات امنایی این مجموعه را داده اند ولی محقق نشده است.
** میراث داری خاک مطمئن تر از ما
همین میزان باقی مانده از تخت جمشید که به دوران کنونی رسیده را مدیون خاک هستیم که میراث دار خوبی بوده و بقایای این شکوه و عظمت را به دست ما رسانده است.
ساخت بنای تخت جمشید از 518 سال پیش از میلاد شروع شد و در طول 200 سال توسط شاهان هخامنشی تکمیل شده است.
پرسپولیس تا قرن بیستم زیرخاک مدفون و تنها قسمتی از سرستون های تالار «آپادانا» و دیواره های کاخ «تچر» بیرون از خاک بود که در حدود صد سال پیش توسط «ارنست امیل هرتسفلد» و همکار او باستان شناس جوان «فردریک کرفتر» بطور کامل از خاک بیرون آورده شد.
شواهد حاکی از آن است که به دلیل بی توجهی و سهل انگاری در طول سالیان گذشته این بنای میراثی به سمت فرسایش و نابودی هدایت شده،حفر چاه های عمیق قانونی و غیر مجاز در این منطقه و اطراف تخت جمشید باعث تحلیل سطح آبهای زیر زمینی و پدید آمدن حفره های عظیم و بالارفتن احتمال فرونشست زمین در این منطقه شده است.
حجم زیاد و سنگین بازدیدکنندگان بویژه در ایام تعطیلات نوروز ،بعلاوه وجود تخته چوب روی پله های ورودی که برای جلوگیری از آسیب به پله های سنگی تعبیه شده که به گفته کارشناسان ایجاد لزرش و ارتعاش می کند و همین امر به مرور زمان باعث افتادن ستون های تخت جمشید خواهد شد.
ترک سنگ ها یکی از عظیم ترین بناهای سنگی جهان را در معرض خطر ریزش قرار داده است بگونه ای که افزوده شدن ترک های بین سنگ ها،کاخ ها و ستون های این مجموعه که اغلب متعلق به چند ساله اخیر است ایستایی این بنا را تهدید می کند.
به مرور زمان سنگ های این مجموعه تحت تاثیر فرسایش ،باران های اسیدی و شرایط آب و هوایی به فسیل تبدیل شده و ترک هایی در آنها بوجود می آید که در دوران اخیر به علت عدم کنترل این وضعیت این ترک ها روز به روز بیشتر شده و اگر این روند ادامه داشته باشد در آینده نزدیک شاهد فروپاشی نمای کنونی تخت جمشید خواهیم بود.
** رویش گل سنگ بر پیکر میراث جهانی
رویش گل سنگ ها بر پیکره سنگی این بنا نیز گسترش یافته و روند تخریب آن را تشدید کرده بگونه ای که کارشناسان این مساله را هشداری بر افزایش ترک ها و فروپاشی سنگهای این مجموعه می دانند.
تخت جمشید یکی از پر سود ترین و به یقین مهمترین سایت باستانی کشور است اما متاسفانه درآمد این مجموعه صرف ساماندهی وضعیت این بنای سنگی نمی شود و به احتمال در این شرایط اسفناک انتظار تخصیص بودجه و اعتبار ملی برای جلوگیری از فرسایش این میراث جهانی نیز خوش بینانه و نابجا جلوه می کند.
**تخت جمشید اعتبار و افتخار جهانی
مجتبی درودی باستان شناس اظهار داشت: تخت جمشید یکی از بزرگترین سازه های سنگی جهان است که باتوجه به تمام بی مهری هایی که تاکنون نسبت به این مجموعه شده هنوز خود را حفظ کرده و سرپا مانده است.
درودی افزود: تمام موزه های بزرگ و بنام دنیا به اثری از تخت جمشید مزین هستند و وجود آثاری از این مجموعه در هر موزه ای در جهان برای آن برند و اعتبار ویژه ای محسوب می شود.
این فعال فرهنگی ادامه داد: علاوه بر آسیب های طبیعی از بارش باران و برف گرفته تا تابش آفتاب و نشست زمین به علت عدم مدیریت در مصارف آب، عدم برنامه ریزی صحیح و حفاظت اصولی از این بنا ،تخت جمشید را بیش از گذشته در دوره کنونی در معرض خطر نابودی قرار داده است.
** بازدید میلیونی نوروز و لرزه بر اندام تخت جمشید
این باستان شناس فارسی اظهار داشت: سنگ ها و ستون های تخت جمشید از جنس سنگ آهکی است و ستون ها با ارتفاع 20 متر بدون هیچ ملاطی روی هم قرار گرفته و عمود شده اند و بطور قطع هجوم میلیون ها نفر بازدید کننده بویژه در ایام نوروز لرزه بر اندام این بنای جهانی می اندازد.
درودی با بیان اینکه درخواست احداث یک سایبان برای این مجموعه جهانی خواسته زیادی نیست که بعد گذشت این همه سال هنوز این کار انجام نشده است،گفت: تخت جمشید جزو پر سودترین سایت های باستانی کشور است و اگر تنها درآمد این مجموعه برای ساماندهی این میراث ارزشمند هزینه شود می تواند بخش اعظم مشکلات را برطرف کند و جلوی نابودی شناسنامه ایران زمین را بگیرد.
حال با توجه به وعده ها انتظار از مسئولان امر وجود دارد که نسبت به تشکیل هیات امنای مجموعه تخت جمشید اقدام کنند و مهمتر از آن اینکه اعضای هیات امنا نیز متشکل از افراد نخبه و دلسوز برای این بنا باشند و به سرعت برنامه ریزی جامعی نسبت به ساماندهی این مجموعه جهانی و جلوگیری از روند فرسایش آن انجام دهند.
آثار تاریخی تخت جمشید به یادگار مانده از دوران هخامنشیان در 55 کیلومتری شمال شیراز در محدوده شهرستان مرودشت واقع است.