به گزارش "مرودشت آنلاین" به نقل از (ایسنا) ؛ منطقه فارس، تولید گندم، طی سالهای گذشته یکی از افتخارات مسئولان جهادکشاورزی استان فارس محسوب میشده است و هرسال با اعلام رتبه اول این استان در تولید این محصول، بسیاری جشن میگرفتند و با نگاهی افتخار آمیز به آن توجه میکردند، اما امروز بسیاری از منتقدان، توسعه مزارع گندم در سطح استان را یکی از عوامل کمک کننده توسعه خشکی استان فارس، افت شدید آبهای زیرزمینی و حتی از بین رفتن لایههای مغذی خاک در بسیاری از نقاط استان پهناور عنوان میکنند.
اگرچه در سالهای اخیر شاهد تغییر الگوهای کشت و ورود علم به مزارع در سطح استان فارس بودهایم، اما طی دو سال گذشته، تولید گندم در استان روبه کاهش گذاشت بهطوریکه سال 93، فارس رتبه اولی خود در تولید این محصول را از دست داد و برخی پیشبینیها نشان میدهد این کاهش تولید، امسال هم تداوم داشته باشد.
براساس این گزارش و بنابر اعلام جهادکشاورزی استان فارس، کار برداشت محصول گندم از مزارع استان فارس از اواسط فروردین آغاز میشود و این فرایند تا اوایل شهریور ادامه دارد. برداشت محصول گندم، بهعنوان یکی از محصولات استراتژیک کشاورزی، با توجه به وسعت استان و چهارفصل بودن فارس، در گستره زمانی حدود 6 ماه تداوم دارد. برداشت این محصول در شهرستانهای جنوبی از جمله لارستان، لامرد از روزهای میانی فروردین آغاز شده و در بعضی از نقاط تا قبل از 20 فروردین به اتمام میرسد.
براساس آمارهای منتشر شده تا این تاریخ، سطح قابل برداشت مزارع آبی 326 هزار و 600 هکتار و مزارع دیم 86 هزار هکتار است که البته به نسبت سال گذشته بیش از 20 هزار هکتار کاهش داشته است.
برابر آمارهای اعلام شده، با توجه به وضعیت کاهش بارندگی در سال زراعی جاری و افزایش دما در طول فصل سرد نسبت به آمار میانگین بلندمدت، کاهش عملکرد در واحد سطح در اکثر مناطق استان قابل پیش بینی است. در منطقه معتدل هم شرایط ویژه حاکم بر وضعیت آب سد درودزن (در صورت تامین نشدن آب مزارع) منجر به از آب افتادگی بخش قابل توجهی از مزارع با پتانسیل استان ( شهرستانهای خرامه ، شیراز و مرودشت) شده است. درمنطقه نیمه گرم هم بیشترین کاهش عملکرد مربوط به شهرستانهای فراشبند و کازرون پیشبینی میشود.
با توجه به دستورالعمل ارسالی از سوی وزارت جهادکشاورزی، امسال متولی خرید گندم مازاد بر نیاز کشاورزان، شرکت غله و خدمات بازرگانی منطقه 3 (در استان فارس) است و سازمان تعاون روستائی به عنوان مباشر خرید گندم مشخص شده است. نرخ خرید تضمینی گندم بر اساس مصوبه دولت با مشخصه افت مفید 2 و غیر مفید 4 درصد برای گندم نان 11 هزار و 550 ریال و برای گندم دوروم 11 هزار و 880 ریال مشخص و اعلام شده است.