معمولا کساني که درباره شهر و زادگاه خويش مطلب مي نويسند به نوعي اغراق مي کنند و برخي واقعيت ها را نمي بينند . عده اي جنبه هاي مثبت را بزرگنمايي مي کنند و برخي ، مشکلات و کمبودها را با چنان آب و تابي بيان مي کنند که گويي خود به تنهايي ، تازه آنرا کشف کرده اند . در حالي که در شهري چون مرودشت ، اکثريت مردم مشکلات و کمبودها را مي دانند و صبورانه آنها را تحمل مي کنند.
در مرودشت ظرفيت هاي بسياري براي توسعه نهفته است اما تا کنون ، به دلايل مختلفي ، از ظرفيت هاي آن ، آنچنان که بايسته و شايسته است استفاده نشده است . در اين یادداشت به برخي از آنها و عوامل تاثير گذار بر آن اشاره اي کوتاه مي کنيم .
لزوم برگزاري جلسات پرسش و پاسخ توسط مسولين :
قانونگذاري در مجلس شوراي اسلامي ، توسط نمايندگان منتخب مردم و اداره کشور به شيوه نيمه متمرکز ، توسط شوراهاي اسلامي شهر و روستا ، از مترقي ترين گونه هاي مردم سالاري ديني است . اعضاي شوراي شهر و نماينده مردم در مجلس شوراي اسلامي که با راي مستقيم مردم انتخاب مي شوند و تمام کساني که دستي در مديريت سازمان هاي عمومي يا ادارات دولتي دارند قانونا و اخلاقا در برابر مردم مسئولند و بايد پاسخگو باشند پرسش و انتقاد از آنان حق مسلم همه مردم است . در طي چند سال اخير ، عدم برگزاري جلسات پرسش و پاسخ ، توسط اکثر مسولين ، به ويژه اعضاي شوراي اسلامي شهر ، موجب کاهش اعتماد مردم گرديده است . مسائلي مانند “بي شهردار ماندن مرودشت به مدت بيش از يک سال” هنوز هم در ذهن بسياري از مردم سوال است . اميد است کساني که در مرودشت ، نقشي در مديريت دارند به ارائه گزارش عملکرد به صورت دوره اي و برگزاري جلسات پرسش و پاسخ ، جهت شنيدن نظرات و انتقادات مردم اقدام نمايند . برگزاري جلسات پرسش و پاسخ توسط مسولين ، مي تواند موجبات آگاهي از مشکلات شهر و شفاف سازي عملکرد مسولين و در نهايت ، اعتماد و همکاري مردم را فراهم سازد .
تفاوت های قومي و قبيله اي :
طبق قانون اساسي همه اقوام با يکديگر برابرند و به فرموده مقام معظم رهبري ، هيچکس نبايد بر اختلافات قومي دامن بزند . متاسفانه برخي افراد فرصت طلب ، با تهییج مردم به قومیت ها میکوشند تا شوري در ميان هواداران خود برانگيزند و به اهداف خود دست يابند .
لزوم احترام به قومیت ها توسط قانونگذار تصریح شده است و تعصب بر قوم و قبیله ، به مفهوم قوم گرایی خردمندانه طبیعی است اما تعصبی که منجر به اختلاف شود مانع از اتحاد و همدلی است و بسیار زیان آور می تواند باشد. تاريخ گواهي مي دهد که تمدن از يکجانشيني آغاز مي شود و آنجا شکوفاتر مي شود که مردمش زودتر اختلافات قومي و قبيله اي خود را کنار بگذارند و خردمندانه تصميم بگيرند . در مرودشت به دليل برخي تفاوت های قومي و قبيله اي و يک دست نبودن جمعيت ، هنوز شمايل شهروند مرودشتي بطور کامل شکل نگرفته و مردم خود را بیشتر متعلق به ایل و طایفه و روستای خویش می دانند و به همین خاطر ، اتحاد و همدلي و همفکري و همکاري لازم براي غلبه بر مشکلات ، بوجود نيامده است . حل اين معضل نيازمند صرف هزينه و وقت براي فرهنگ سازي است که ظاهرا تا کنون از حوصله مسئولين خارج بوده است .
صنعت توريسم در مرودشت :
یکی از عظيم ترين بناهاي سنگي جهان ، تخت جمشيد ، در مرودشت واقع شده و با وجود جاذبه هاي گردشگري تاريخي و طبيعي بسيار ، در سطح شهرستان ، در آمد ناچيزي نصيب مردم مي شود گويي اهميت جاذبه هاي توريستي چون تخت جمشيد و نقش رستم و ده ها جاذبه طبيعي گردشگري ، که نيازي به بردن نام آنها نيست بر مسئولين پوشيده مانده است . به راستي از اينهمه جاذبه گردشگري و توريستي ، چه ميزان درآمد نصيب مردم و شهرداري و اداره ميراث فرهنگي مرودشت مي شود؟
جاذبه های توریستی مرودشت می تواند سهم بسزایی در اشتغالزایی و کاهش بیکاری که یکی از مهمترین عوامل ارتکاب جرم است داشته باشد .
لزوم نظارت بر خريد و فروش محصولات کشاورزي :
يکي از قطب هاي مهم کشاورزي کشور مرودشت است که بيش از ده بار مقام اول توليد برخي محصولات کشاورزي ، از جمله گندم را کسب کرده است . با وجود اين علاوه بر حمايت ناقص بيمه هاي کشاورزي ، که مورد تاييد مسولين است فروش برخي محصولات کشاورزي در فصل برداشت نيز با مشکل مواجه است به نحوي که شايع است “کشاورز مي کارد و دلال درو مي کند” عدم وجود سنديکا يا اتحاديه اي قدرتمند ، جهت قيمت گذاري محصولات کشاورزي و نظارت بر خريد و فروش آنها ، موجب شده تا زحمت کشاورزي را زارعين متحمل شوند و سود آن ، روانه جيب دلالان شود .
کمبود فضاي ورزشي :
سرانه فضاي ورزشي براي هر نفر در سطح کشور تقريبا 50 سانتي متر است و در مرودشت با وجود تعداد بسيار زيادي ورزشکار و قهرمان ورزشي در عرصه هاي استاني و کشوري و حتي بين المللي، اين رقم کمتر از 20 سانتي متر است . فراهم کردن امکانات ورزشی و تشویق جوانان به ورزش و سرگرمی های سالم می تواند موجبات پیشگیری از اعتیاد که شاید بیشترین عامل ارتکاب جرم باشد را فراهم نماید .
کمبود بيمارستان :
مرودشت دومين شهر بزرگ استان فارس است و همه مي دانند که بيمارستان آن جوابگوي جمعيت بيش از سيصد هزار نفر شهرستان نيست و اساسا برخي امکانات عکسبرداري و جراحي در آن وجود ندارد و به همين جهت بسياري از بيماران مرودشتي در بيمارستان ها و درمانگاه هاي تخصصي شيراز سرگردانند.
بوي آمونياک پتروشيمي :
بوي سمي آمونياک پتروشيمي ، در بعضي روزها صبح و عصر ، تمام شهر و بخصوص غرب شهر را در بر مي گيرد و با وجود مضر بودن آن ، در اثر تکرار ، براي بسياري از مردم عادي شده و مردم بطور اجباري با آن زندگي مي کنند .همه مردم از آمونياک پتروشيمي زيان مي بينند و کسي به طور جدي خواستار برطرف شدن آن نيست . البته اخيرا در وعده هاي انتخاباتي نماينده کنوني مردم منطقه در مجلس شوراي اسلامي ، اجرای طرح درختکاري فضاي بين پتروشيمي تا مرودشت ذکر شده است که با توجه به سابقه ايشان ، اميد است در تحقق اين وعده بکوشند.
شايسته سالاري و اولويت نيروهاي بومي :
معمولا به کار گيري نيروهاي بومي در هر منطقه اي از اولويت ها است چرا که اگر نيروهاي بومي بر اساس تخصص و شايستگي به کار گرفته شوند بيشتر دل مي سوزانند و از مشکلات نيز بهتر آگاهند . به جرات مي توان گفت کمتر خانواده اي در مرودشت يافت مي شود که حداقل يک فرد تحصيلکرده در آن نباشد . تعيين مديران بايد بر اساس شايستگي و تخصص و کارداني و حتي الامکان بومي گرايي باشد اگر تعيين مديران بر پايه هاي درستکاري و خدمت به مردم باشد در مدت عملکرد آنها نتيجه براي همه آشکار خواهد شد.