نشست خبری مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید با اصحاب رسانه مرودشت برگزار شد.
به گزارش مرودشت نما مسعود رضایی منفرد در ابتدای این نشست گفت: هرچه خبرنگاران بیشتر در جریان عملکردها باشند مدافع بهتری خواهند بود و چون تخت جمشید یک حوزه پرچالش است لازم است خبر رسانی کافی و به موقع برای اقناع افکار عمومی انجام گیرد.
رضایی منفرد در مورد پیشینه مدیریت تخت جمشید گفت: قبل از انقلاب بنیاد تحقیقات هخامنشی مدیریت تخت جمشید را بر عهده داشته که تحقیقات خوبی انجام داده بود و هنوز از ان تحقیقات استفاده میشود. بعد از انقلاب سازمان میراث فرهنگی عهده دار مدیریت تخت جمشید شد. از سال 80 پایگاههایی در مکانهای مهم تاریخی که ثبت جهانی شدند ایجاد شده که بطور مستقل عمل میکردند. از سال 88 هم بودجه این پایگاه ها به صورت اعتبارات استانی تخصیص یافت. اما بعد از بازدید اقای نوبخت از تخت جمشید در سال 93 یک ردیف اختصاصی به این اثر به صورت مستقل اختصاص یافت.
رضایی منفرد افزود: این اعتبار در سال 94 پانصد میلیون تومان، و در سال 95 ده میلیارد تومان بود که حدود نه میلیارد و دویست میلیون تومان آن تحقق یافت و باید تا شهریور ماه هزینه شود.
رضایی منفرد در مورد برخی جزییات هزینه کرد این مبلغ گفت. حدود 242 میلیون تومان به مطالعات و پژوهش ها اختصاص یافته که 170 میلیون تومان آن مربوط به طرح جامع معماری تخت جمشید است که این قرارداد با یک مشاور بین المللی بسته شده است. همچنین 200 میلیون تومان جهت راه اندازی فیبر نوری هزینه شده است که مشکل پخش مستقیم را حل می کند. نصب و کف سازی مسیر دسترسی و ورودی تخت جمشید نیز یک میلیارد و دویست میلیون تومان هزینه داشته است.
مدیر پایگاه تخت جمشید اضافه کرد: امسال بیش از بودجه تخصص هزینه شده است و در بودجه سال 96 اعتبار تخصیص یافته به 18/5 میلیارد افزایش یافته که بیش از 95 درصد آن تحقق خواهد یافت.
وی گفت: در مورد تملک فضاهای اطراف تخت جمشید اقداماتی شده است و در مورد درختان بزرگترین معضل یحث آبیاری است که در طرح جامع معماری تخت جمشید این مسئله در نظر گرفته شده اما در حال حاظر طرح مدیریت حریق و ایمنی پردیس که بزودی پایان می یابد مشکل آبیاری درختان را حل میکند و با حدود 30 ایستگاه آتش نشانی باعث جلوگیری از گسترش حریق احتمالی میشود. طرح جامع معماری همه مسایل مربوط به 50 سال آینده را در نظر خواهد گرفت.
رضایی منفرد در مورد راهکارهای مدیریت تخت جمشید برای ایجاد اشتغال گفت: وظیفه میراث فرهنگی حفاظت از آثار باستانی به عنوان آثار به جا مانده از تمدن ایرانی است. وی ضمن انتقاد از قرار گرفتن نام میراث فرهنگی در کنار گردشگری گفت: ارزش واقعی تخت جمشید به عنوان مهمترین اثر یاستانی در هویت بخشی به اقوام ایرانی است و نباید به آن نگاه درآمد زایی داشت و حتی اگر یک ریال هم درآمد نداشته باشد باید نسبت به حفظ آن اقدام شود. در شهرهای مهم توریستی دنیا مانند ونیز و پاریس به علت اینکه حضور گردشگران باعث از بین بردن تدریجی آثار است نسبت به محدود کردن حضور گردشگران اقدام کرده اند. نگاه ما این مسئله کاملا تخصصی است. بنابراین لازم است بحث گردشگری از بحث میراث فرهنگی جدا شود و میراث فرهنگی به وظیفه تخصص خود یعنی حفاظت از آثار باستانی بپردازد.
رضایی منفرد گفت: در ایام عید روزانه تعداد زیادی توریست از این اثر باستانی دیدن میکنند که بعلت نبود جاذبه گردشگری در اطراف تخت جمشید همه بازدید کنندگان فقط در محوطه تخت جمشید حضور می یابند. وی یکی از راههای حل این مشکل را ایجاد یک موزه با سبک معیاری خاص در ابتدای مرودشت دانست که ضمن سرشکن کردن مسافران نماد شهر مرودشت نیز باشد.
وی اضافه کرد: حدود 8000 شی باستانی وجود دارد که 3000 اثر آن موزه ای است اما به علت کمبود جا فقط 200 عدد آن در موزه تخت جمشید نگهداری می شود و می توان آن را در موزه های جدید نگهداری کرد.
وی در مورد سرنوشت اشیاء مکشوفه گفت تمام کشفیات توسط جمعدار اموال در موزه نگهداری میشود و اشیایی که جدید کشف میشوند نیز به جمعدار اموال سپرده می شوند و در نرم افزار جام که مربوط به اشیاء تاریخی است ثبت می شوند.
رضایی منفرد در انتها گفت: برای تمام پروژها قبل از شروع حتما مشاوره و تحقیق صورت می گیرد و تصمیم های اتخاذ شده هم از شورای فنی که از اساتید بنام تمام کشور تشکیل شده است و شورای راهبردی که از افراد کاملا صاحب نظر و باتجربه حوزه میراث فرهنگی تشکیل شده است عبور میکند.
لینک: فصلنامه شماره 5 مجموعه میراث جهانی تخت جمشید